Vertebroplastia percutană: alinarea durerilor de spate

Posted by

Durerile de spate pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane și pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni, inclusiv compresiile vertebrale. Vertebroplastia percutană este o procedură minim invazivă care poate aduce alinare pacienților care suferă de dureri de spate severe cauzate de fracturile sau compresiile vertebrale. În acest articol, vom explora în detaliu ce presupune vertebroplastia percutană și cine ar putea beneficia cel mai mult de această procedură.

Ce este vertebroplastia percutană?

Vertebroplastia percutană este o procedură medicală care implică injectarea unui ciment special într-o vertebră deteriorată pentru a o întări și pentru a reduce durerea. Această procedură este utilizată în special pentru a trata fracturile vertebrale sau compresiile vertebrale cauzate de osteoporoză sau alte afecțiuni ale oaselor. Este numită „percutană” deoarece se efectuează prin intermediul unei mici incizii sau a unei punctii în piele, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală majoră.

Cum se desfășoară procedura?

Iată pașii principali ai vertebroplastiei percutană:

 1. Evaluarea prealabilă: Înainte de procedură, medicul va efectua o evaluare completă a stării tale de sănătate și va discuta cu tine despre simptomele tale și istoricul medical. Se poate efectua și o serie de imagini medicale, cum ar fi radiografii sau imagini cu rezonanță magnetică (RMN), pentru a localiza exact zona deteriorată.
 2. Anestezia locală: În timpul procedurii, pacientul este așezat pe masa de intervenție și se aplică o anestezie locală în zona unde se va face injecția.
 3. Injecția cimentului: Cu ajutorul ghidajului fluoroscopic (o tehnologie de imagistică în timp real), medicul introduce o acul subțire prin piele și în vertebră afectată. Prin acul special, se injectează cimentul ortopedic în zona fracturată sau comprimată.
 4. Solidificarea cimentului: Cimentul ortopedic se solidifică rapid în vertebră, întărind-o și stabilizând-o.
 5. Finalizarea procedurii: După ce cimentul s-a întărit, acul este îndepărtat, iar zona de injecție este bandajată.

Beneficiile vertebroplastiei percutană

Vertebroplastia percutană poate aduce numeroase beneficii pentru pacienții care suferă de dureri de spate cauzate de compresiile vertebrale, inclusiv:

 • Alinare rapidă a durerii: Una dintre principalele beneficii ale vertebroplastiei este alinarea rapidă a durerii. Pacienții pot simți o ameliorare semnificativă imediat după procedură sau în câteva zile.
 • Recuperare rapidă: Datorită caracterului minim invaziv al procedurii, timpul de recuperare este de obicei scurt. Pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite în cel mai scurt timp posibil.
 • Restaurarea mobilității: Vertebroplastia poate ajuta la restabilirea stabilității vertebrelor și poate îmbunătăți mobilitatea pacienților.
 • Scăderea necesității de medicamente pentru durere: După procedură, mulți pacienți au nevoie de mai puține medicamente pentru durere, ceea ce poate reduce riscul de efecte secundare asociate cu acestea.

Cine ar putea beneficia de vertebroplastie?

Vertebroplastia percutană este cel mai frecvent utilizată pentru tratarea compresiilor vertebrale cauzate de osteoporoză sau alte afecțiuni ale oaselor. Candidații pot include persoane care:

 • Au dureri severe de spate datorate fracturilor vertebrale.
 • Nu au obținut alinare adecvată din tratamentele conservatoare, cum ar fi odihna sau medicamentele pentru durere.
 • Nu sunt eligibile pentru intervenții chirurgicale mai invazive sau nu doresc să le aleagă.

Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău pentru a determina dacă vertebroplastia este o opțiune potrivită pentru situația ta. Medicul va lua în considerare istoricul medical, starea generală de sănătate și severitatea afecțiunii tale în luarea deciziei.

Concluzie

Vertebroplastia percutană este o procedură minim invazivă eficientă pentru alinarea durerilor de spate cauzate de compresiile vertebrale. Această procedură poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților, ajutându-i să se recupereze rapid și să reducă durerea. Dacă suferi de dureri de spate severe și suspectezi o compresie vertebrală, discută cu medicul tău pentru a evalua opțiunile de tratament disponibile, inclusiv vertebroplastia percutană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *